5 Temmuz 2018 Perşembe

ÇATI MUAYENESİ




                        EYVAH YA ÇATIM DARSA!


                        Çatı muayenesi gerekli mi?





         Merhabalar, size kendi gebeliğimin on dokuzuncu haftasından sesleniyorum.

   Gebelik döneminde her anne belli başlı kaygılar yaşar. Bu tabi ki de çok normal, her anne gibi benim de kaygılarım var. Ancak; bilgi bazı konulardaki kaygılarımızın azalması için muhteşem bir kaynaktır. Mesela yukarıdaki konu ile ilgili hiç kaygım yok çünkü; yeterli bilgiye sahibim. Umarım bu yazıdan sonra siz de benim gibi hissedersiniz .❤️


   Öncelikle çatı denen şeyin ne olduğundan bahsedelim. İsmi pelvis olan ve birbirinden bağımsız kemiklerin bir araya gelip kaslar ve bağlar aracılığı ile birbirine tutunduğu bölgedir. Örneğin kuyruk sokumu, leğen kemiği, sakrum  ve oturma kemiği olarak bildiğiniz kemikler pelvis denen kemik yapıyı oluşturmaktadır. Ortasındaki boşluk ise bebeğinizin doğumda kullanacağı yoldur. Bu yoldan geçilebilmesi için bebek ve pelvis uyum içerisinde olmalıdır.


    Çatı muayenesi ; doğumdan önce vajinal muayene yolu ile , o bahsettiğim bebek yolunun çapının ne kadar olduğunu tespit etmek üzere yapılan işlemdir. Bu muayeneyi tüm doktorlar rutin olarak yapmaz. Bir çok muayene sonrası anneye çatısının dar olduğu ve doğum yapmaya müsait olmadığı belirtilmiş ve normal doğuma olan inancını yitirmesine neden olunmuştur ve maalesef sırf bu yüzden sayısız gereksiz sezaryen gördüğüm için ayrıca üzgünüm.


   Bu muayene tespit için asla kesin sonuç vermez. Sadece önfikir olabilir, ya da anneye daha fazla gevşemesini tavsiye etmek için yol gösterici olabilir. 38. Hafta civarında bakıldığından pelvis doğumdaki halinde olmayacaktır. Doğuma kadar ve Doğum esnasında bedenimiz relaksin gibi bedenimizi gevşeten, kaslarımızı ve bağlarımızı yumuşatan hormonlar üretir. Dolayısı ile muayenedeki ile aynı olmaz. Yani çatınızın genişliğini ancak ve ancak doğum esnasında anlamak mümkündür. Yapılan çatı muayenesi zaten çok da rahat olmayan annelerimizin Doğumdan daha fazla korkmasına neden olup, direkt sezaryen randevusu almasına yol açar.


    Oysa ki bir anne, doğumdan önce bu bilgiye sahip olup, sakince bebeğini karşılayacağı güne odaklansa, onunla iletişim kursa, egzersizler , nefesler ve gevşemelerle pelvik kaslarını esnetse doğumu için bundan daha güzel önlem olamaz.


     Çünkü doğum; hesap kitap yeri değil. Doğum: güven, mahremiyet, sevgi,saygı , coşku, heyecan yeri.


    Doktorunuza çok güveniyorsunuz ve yeri gelmişken belirteyim amacım bu güveni sarsmak değil. Aksine bedeninize daha fazla güvenip, onunla sorumlulukları paylaşmanıza yardım etmek. Tıp bilimi çok ilerledi evet ama, her şeyi bilmek mümkün değil. Bazen çok zor doğurur dediğim kadınların fazlaca kolay doğumlar yaptığına şahit oldum.


   Şimdi beni daha iyi anlayabilmek için elinize bir kalem alıp sıkın. Artından kalemi üstten itmeyi deneyin. Kalem ilerlemiyor ya da zor ilerliyor değil mi? Öyleyse elinizi gevşetin ve bir daha deneyin. Kalemin kolayca ilerlediğini göreceksiniz. Yaptığınız tek şey kaslarınızı sıkmak ve ardından gevşetmek oldu. Elinizdeki kemikler ilk denemenizde dardı ama sonradan genişledi diyemeyiz değil mi? Yani sadece kasları gevşeterek doğumda neler değişebileceğinizi görün ve inanın istiyorum.


    Sonuç olarak doğumu denemeden olup olmayacağını bilemeyiz. Çatı muayenesi gibi bir işleme açıkçası ben girmeyeceğim. Doğum esnasında eğer öyle bir şey varsa tıbbın imkanlarından yararlanmak bir kaç dakikaya bakar. Gerekirse sezaryene giderim. O zamana kadar bana ve bebek bekleyen diğer annelere düşen; gevşemek, sakin olmak, eğitim almak, yoga nefes çalışmaları yapmaktır. Kontrolcülüğü bırakıp, bebeklerimize yumuş yumuş anneler olmak için hamileliğimizin tadını çıkarmaktır. 😍

    Çatısı gerçekten dar olan kişi sayısı oldukça azdır. Binde bir gibi bir oran... Sizce de bu oran için bu kadar kaygı fazla değil mi? Ama doktor öyle diyor di mi? O zaman başka bir doktordan daha fikir almaya ne dersiniz ? Doğumla ilgili kararlara aktif katılın. Eğitimle bilinçlenin ve size uygun Doğum tercihleri yapın.


    Umarım ki bu yazı ihtiyacı olanlara ulaşır ve dilerim ki her anne bebeğine hayal ettiği şekilde kavuşur. Görmeyip, tanımayıp bu yazı ile ulaştığım her anneye tüm içtenliğimle sarılıyorum. ☺️

Dilerseniz beni instagramdan g.ebeserap kullanıcı adı ile takip edebilir, sorularınızı sorabilirsiniz. Vaktim olduğunca cevaplarım .

Sevgilerimle...

Serap Sağır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder