DOĞDUĞUMDA BENİ MÜDAHALE MASASINA DEĞİL, GÖĞSÜNE YATIRSINLAR ANNECİM...

10:19 Ebe serap sağır 10 Comments


 
       

 " Canım anneciğim, şu an karnındayım ve çok güzel vakit geçiriyorum. Senin nefesinle nefes alıyor, senin yediklerinle besleniyorum. Varlığın sayesinde var oluyorum. Sen benim küçük dünyamın en büyük hediyesisin. Her şeyi birlikte yapmak o kadar güzel ki...

         Bu ılık suyun içinde yüzmek, dönmek ve bu damarlı boruyla oymanak çok eğlenceli. Hatta bazen boynuma, bacaklarıma ve kollarıma dolanıyor ve ben yine hareket ederek onu düzeltebiliyorum. :)

            Burada geçen her gün beni sana biraz daha yaklaştırıyor. Senin kucağında sağlıkla kalabilmek için gelişimimi sürdürüyorum. Ve doğduğumda göğsüne yatmak en büyük hayalim. Çünkü; geleceğim o dünya çok yeni ve alışana kadar sadece seninle olmak istiyorum. Senin kokunu , kalp atışlarını biliyorum. Lütfen anneciğim, doğduktan sonra beni hemen sen al ve göğsüne yatır. Başka hiç bir şeye ihtiyacım yok"

            Selam sevgili anne ve baba! Bebekten sonra sazı elime ben alayım izin verirseniz; 
  
           Bebeğiniz geliyor, ister iki aylık olsun ister sekiz aylık olsun, her biriniz ona kavuşacağınız anın heyecanı içerisindesiniz. Nasıl olunmaz ki ? Minicik elleri ve ayaklarıyla, komik surat ifadeleri ve kokusu ile hayatınıza anlam katacak ve hatta değiştirecek yeni bir insancık doğacak! Doğmakla kalmayıp sizin olacak. Bir sürü hayaliniz var onunla ilgili biliyorum. Çok hazırlık yaptınız, para harcadınız, evet hepsine değer o mucizeler.

        Sırf her şeyin en iyisi olsun diye çok pahalı bir hastanede, pahalı bir doktora gidiyorsunuz belki de... Peki sizce bu bebeğinizin yukarıdaki isteğini karşılar mı ? Yoksa sadece otel hizmeti almak sizin bir hastaneden beklentinizi karşılamaya yeterli mi ? 

        Şimdi hazır olunuz, birazdan yazacaklarım sizi korkutmak için değil, sadece tercihlerinizi yaparken hayati önem taşıyan, belkide bebeğinizin tüm hayatını etkileyecek olan Ten Tene Temas ve ülkemiz hastanelerindeki uygulamalarıyla ilgili.

        Bir çok hastane bebekler doğduktan sonra aynı ritüelleri uygular. Bunlar rutine binmiş, robotlaşmış, insanı yöneten en temel şey; yani "duygu"dan uzak müdahalelerdir. Şöyle ki; bebeğiniz doğar ve elinde havluyla bekleyen bir bebek hemşiresi tarafından doktorunuzun elinden devralınır. Hemen ısıtıcı yatak altına koyulur, bebek kurulanır, ağlaması güçlensin diye sırtı sıvazlanır, burnundan midesine kadar elektrikli süpürge mantığıyla çalışan aspirator sondaları ile sıvıları çekilir, poposunda delik var mı , yoksa kapalı mı diye oradan da bir sonda ile kontrol edilir. Çocuk doktoru hemen o an muayene eder ve herhangi bir sorunu yoksa anneye bir dakika gösterilir (sezaryen ise zaten ancak bir saat sonra görebilir). Daha sonra bebek arabasına yatırılarak bebek odasında bakımlarına devam edilmek üzere yola çıkar. ( Ne bakımmış! Bu yaşıma geldim, bu kadar bakım yaptırmadım :) )

      Efendim daha bitmedi. Hemen hepatit B aşısının ilk dozu yapılır. ( aslında ikinci gün ya da azcık
dünyanın güzelliklerini gördükten sonra da yapılabilir. Örn: Anne-Baba...) Daha sonra K vitamini ki bu gereklidir. Ancak anne kucağında da yapılabilir. Bebeğin tartısı, boyu baş çevresi ölçülür. Sonra o masum ,annesi gelene kadar ağlayarak bebek odasında bekler!
      Bu yazıyı okuduğuna göre ilgili ve mantıklı bir insansın. Söyle bi yahu! Şu saydıklarımın hangisi acil? Bebek annesinin kucağına verilse, muayenesi orada yapılsa, bebek dünyaya gelir gelmez en güvendiği kucağa gitse, dünya daha güzel bir yer olmaz mıydı ? Aaaa bu arada yukarıda saydığım müdahaleler gereklidir diyorsan onlar için de iki çiftten fazla lafım olacak birazdan. 

      Öyleyse neden bağıra çağıra, haykıra yuvarlana bebeğinize doğumdan sonra ilk siz temas edin dediğimi açıklığa kavuşturayım da bu konu kapansın.

  1-    Bi kere anne göğsüne yatırılan bebeğin o andan itibaren kalp atışı, solunumu, ısısı sabitlenir. Yani anneye vermediğin bir çocuğun yaşam bulguları zaten normal olamaz ki. Neyin muayenesini yapıyosunuz efendiler!

  2- Hemen masaya götürüldüğü için göbek kordonu da hemen kesildi. Bebek hayretler içinde diyor ki;" akciğerlerim nefes almaya uyumlanana kadar ben oradan oksijenlenecektim bre insafsız." :) 

  3- Bebeği ağlatma konusuna hiç girmeyelim. Çünkü doğduğunda ağlayan bebeğe sevinip el çırpmak bizde ata sporu... Yo yooo, bi yanlışınız var. Ağlamak bebeğin ciğerlerini çalıştırmaktan çok kalbini ve beynini yorar. Ten teması kuran bebeklerde gördüğüm şey ise çok sağlıklı, pespembe olmanın yanı sıra AĞLAMAMALARI !!! Dünya mucizelerle dolu bir yer...

  4-TTT ( ten tene temas ) bebeğin onca müdahale görmeden hayata güvenli geçiş yapmasını ve işlemlerin gerektirdiği ağrıları engeller. 

  5- Lohusa depresyonunu engellemede kaçırılmaz fırsat! Üstelik ücretsiz!!! Neden biliyor musuuuun? Çünkü o bebek senin hormonotörün ( bu da yeni bişey ). Yani hiç bir antidepresanın, hiç bir hormon takviyesinin dışarıdan yapamayacağı şeyi, sana dokunup, tenine temas edip, mutluluk ve lohusalığı güvenle geçirmen için gereken hormonları salgılatıır. Böyle de işe yarardır benim yavrucuklarım. :) 

Baba ile TTT onunla da bağ kurmasını ve güven duyarak daha rahat bir bebeklik geçirmesini sağlar.


  6- TTT doğumdan hemen sonra "ay bebeğime bişe mi oldu? " sendromunu engeller. 

  7- Bebeğinizle aranızdaki iletişimi arttıtır. Arkadaş olursunuz. TTT yapmazsanız ve çocuk asi olursa suçlusu ben değilim. :) 

  8-Bebeğin emme reflexi hemen harekete geçer. İlk yarım saatte anneyle buluşmazsa fena olur. Emmez etmez. "Beni doğumdan sonra kucağına yatırmayan ananın südünü emmem ulen!" diyecek bir Tatar Ramazan doğurmayacağınızın garantisi var mı ? :) İşin şakası tabi ama ilk yarım saatten sonra emme reflexinde kayıp yaşanabiliyor. En iyisi işini sağlama al. Bebeği kucakta tut. 

  9- Bir nevi aşıdır desem TTT için? Göğse koyulduğu anda hemen dil dışarı çıkar ve meme arayışlarına girilir. E sonra o bakteriler ağızdan bedene gideeer ve bağışıklık sağlar. Yani; normal doğum yaptın, bebek vajendeki bakterileri aldı, aşı biiiiir! Göğse koydun, yaladı yuttu, aşı ikiiiiiii. Anne sütünü zaten biliyorsunuz oldu mu sana aşı üüüüüççç!!! Bu bebek hiç bir şey yapılmadan bile doğal olarak korunuyor. İşin üzücü yanı ben bunca yılda onca sezaryen olmuş, anne göğsüne 1 saat sonra gitmiş ve ilk günden itibaren mama ile beslenmiş çocuk gördüm ki, bir kaç ay sonra onları sürekli hastanede görmemin tesadüf olmaması şaşırtıcı değil.
Bebekler doğduklarında aşırı ışık olmazsa gözlerini açarak annelerini ararlar. Eğer TTT yapılmışsa bakışma gerçekleşir ve ilk görüşte aşka sizi inandırır.

  10-Evet biliyorum doğum fotograflarını çok seviyorsunuz. Şimdiye kadar gördüğüm en güzel fotoğraflar anne ve bebeğin kucaklaştığı o duygu dolu anlarda çekilenlerdir. Partiye baba da katıldığında tadından yenmez... 

   Doğumuna sahip çık! Doktor izin vermiyor deme! İzin veren çok! Ara bul! Bebeğinden kucağını esirgeme! Sen onun meleğisin ! Koru! Kimseye verme!  

  Dur sloganımı da atayım da öyle gideyim; 

  DOĞUM MÜDAHALELERİ BOŞ, TEN TENE TEMAS İLE COŞ :)))))) 
  
  Bütttttüüüüüün anne ve babalara sevgilerimle...
        
                                                                                                                                          

10 yorum:

  1. Merhaba Serap Hanim . Ne kadar guzel yazilariniz var. Hem gulumsuyorum okurken hemde not ediyorum. Su anda 11 haftalik hamileyim, yani daha yolum uzun :) Hollandada yasiyorum burada da ten tene temas hastanelerde son yillarda yasa gibi bisey, o konuda icim rahat. Fakat dikkat etmem gereken ogrenmem gereken cooookk sey var.
    Su an blogunuzu talan edip didik didik okumakla mesgulum. Yazilariniz ve emeginiz icin cok tesekkur ederim
    Sevgiyle kalin

    YanıtlaSil
  2. Aner hanim yorumunuz beni cok mutlu etti. Daha cok yeni basladim bu blogu yazmaya. Cesaret verdiniz. Yeter ki amacina ulassin, ben hep yazarim. :) sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tum yazilarinizi okudum doyamadim :) mutlaka yazmaya devam etmelisiniz, lutfen edin :)
      Diger yazilarinizda gorusmek uzere, sevgilerimle

      Sil
  3. En kisa surede gorusecegiz oyleyse 😘

    YanıtlaSil
  4. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  5. Merhaba Serap hanım, Sakarya Adapazarında önerebileceğiniz doktor veya ebe varmı acaba? Yardımcı olursanız çok mennun olurum :)

    YanıtlaSil
  6. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Görüşmeyi çok isterim nasıl ulaşabilirim kendisine

      Sil
    2. Birde ben merve hesap eşimin adına açılmış

      Sil
    3. Iletisim bolumunde numaram var. Oradan mesaj gonderirseniz ben xe size iletisim bilgilerini aktaririm. Sevgiler Merve hanim :)

      Sil