EYVAH YA SÜTÜM YETMİYORSA!
Doğdu bebek! İçeride göbek kordonunun yaptığı işi şimdi el birliğiyle siz yapıyorsunuz. Etraf kalabalık, ziyaretçiler hoş gelmişler. Bir çoğu tecrübeli ve ne yapmanız gerektiğini size beş dakika içinde anlatan hemşire belki de çok bilgili.
Peki ortam nasıl? Özellikle ilk bebeğinizse ve emzirmeyle ilk defa tanışıyorsanız sanıyorum ki gögüslerinizin halka açık olmasına alışkın değilsinizdir. Şimdi size oturup emzirme tekniği şudur, böyle tut ki bebek bütünüyle memeyi yutsun vesaire konularını anlatmayacağım. İlk ve temel ihtiyaç olan mahremiyetten bahsedeceğim.
Bebek hemşiresi getirdi Balbadem'i, verdi kucağına... Güzelliğine bakıyorsun, dokunuyorsun, kokluyorsun ve o da sana karşılık veriyor. Muhteşem bir şey... Hah diyor bedenin dur hazır duygular bu kadar yoğunken, bebek hemşiresi başlıyor acele acele;
"Önce bir göğsü sonra diğer göğsü on beşer dakika emzir!Önce bir göğsünü sıkıp bakayım sütün geliyor mu? Hmmm pek yok sütün...Dur şimdi ben bir tutturayım, haaaah tuttu, emiyor. Şimdi sana bırakıyorum... Hmmm kaçtı ağzından emziremiyorsun! Dur bak şimdi şöööylee, hhaaah tuttu. İyi bakın bırakmasın. Emsin iyice. Kahverengi kısmın hepsini alsın. Emmesi bitince yatırın. Üç saatten fazla uyumasın. Bir şey olursa beni çağırırsınız. Hayırlı olsun."
Üstteki bölümden sonra ailemizin bilgin! kadınları da oradadırlar. Her kafadan bir ses çıkar.Taze annenin kafası hiç vakit kaybetmeden karıştı. "Neyi nasıl yapıcaktım, önce sağı mı ?solu mu verecektim? yoksa ikisini birden mi vermeliydim?" düşünceleriyle doldu.
Yukarıda olanların hiç birine ihtiyacın yok.Sadece gevşek kalıp bebeğini tanımaya ve birlikte yol alacağınız uzun emzirme serüvenine alışmanız gerekir. Nasıl ki her kadının doğumu farklıdır diyorsam, her anne-bebeğin emme ilişkisi ve tecrübesi de farklı olacaktır.
Huzurlu, sakin, rahat bir alanda emzirmek bebeğinle geçireceğin güzel emzirme saatlerinin anahtarıdır. Sana stres yaşatan, yapamıyorsun! diyen, ayyy doymuyo bu çocuk diye hayıflanan insanlara vereceğin cevabı yazıyorum, hazır ol.
" Bu bebek benim bedeninde oluştu. Buna inanabiliyor musun? Öyleyse onu beslemek için süt üretebileceğine de inan ve rahatla." :) Biliyorum ki kültürümüz bazı adetler konusunda çok katı ama eğer sağlıklı emzirme istiyorsan ilk şartın bu bahsettiğim ortam.
Artık asıl konumuza gelelim;
Bebekli kısımdayız...
Tabi ki emme refleksleri var. Ama sizi tanıması, sizin onu tanımanız ve uyumlanmanız biraz süre gerektirebilir. İlk etapta büyük ihtimalle göğsünüzü büyük bir iştahla kavrayacak, önce hızlı hızlı, sonra da biraz yavaşlayarak devam edecektir. Emzirme dakikalarına takılmayın. Bebek ihtiyacını bilir. Bazen on dakika emerken bazen de otuz dakikaya kadar emebilmektedir bazı oburiksler. :) Bana en çok sorulan sorulardan biri de bir emzirmede iki göğsü birden emzirmeli miyim oluyor. Hayır. Özgür bırak adamımı! Bir gogsu emip bitirebilir ve sonraki emzirmede diğer göğsünle emzirmeye devam edebilirsin.
Bebek emzirme esnasında uyuyakalmış. Niye ki?
Normaldir. Nedeni kısmen emzirme sırasında "kolesistokinin" denen hormonu salgılamasıdır. Doyduğunda bu hormonu salgılar ve uyur. Acıkmaya başladığında da kandaki düzeyi düşer ve hatta çığlık atarak bile uyanabilir. Yani nasıl anlatayım.. Rüyasında kıtlıktaymış, tüm meme ganimetine düşmanlar tarafından el konulmuş gibi :) Alır emzirirsin ağız burun süt olana kadar emer, uyur, yarım saat sonra yine aynı. E bu doymuyor mu?
Sürekli uyanıp emmek istiyor,ağlıyor.Yok yok kesin doymuyor bu çocuk! :(
Amaaaaa sen onu ne sandın annesi? Aldığı o kadarcık sütü bile zor sindiren bir sindirim sistemi var. Az az emecek ki, yavaş yavaş, onu yormadan gelişebilsinler. Neden altı ay sonra daha uzun emme aralığı olabiliyor şimdi anladın mı? Ya da sen neden üç öğünle doyuyorsun? Cevapları gözden geçir. Heeeeh tam da burada emzirme aralığı ve doyup doymadığı konusunda size bir şeyler söyleyen kişilere benden selam söyleyin. Yanına da şunu ekleyin; bebeğimin beslenme hormon seviyesi düştü( kolesistokinin). Emmesi lazım ve her şey normal. Bu arada emzik vermeniz bebeğe bu hormonu salgılatır. Dolayısı ile bebek beslendiğini sanarak uyur. Sonuç? Bebek istediği kadar beslenemez gelişim geriler. Gerek yok öyle şeylere...
İyi de günün belli saatlerinde daha çok emiyor, onu naaapcaz ?
Kilo alımı normal olduğu sürece bu şekilde emmesinin bir zararı yok. Kendi saatlerini kendi belirler. Bazı özel durumlar da olabiliyor. Mesela gaz sancısı olduğunda kendini tek sakinleştirme yöntemi olan emme işine yumulur. Bence akıllıca. Muhtemelen biz de geçtik bu yollardan. :)
Kaka yapmasının doyup doymamasıyla alakası var mı?
Olmaz mi? Dogumdan itibaren iki gün içinde bir sorun yoksa ,duzenli emiyorsa kaka yaparlar. Hatta bir çoğu birinci günde yapmış olur. Üçüncü günden itibaren günde en azından üç kaka yapıyorsa, siz bu işi kıvırdınız derim. Ilk 6 haftaya kadar gunde 3, daha sonralari gunde 1 e dusebilir. Bu arada bebek dogumu takip eden iki gun icinde dogum kilosunun % 10'unu kaybedebilir. Ödem olan kısım. Merak etme buttan bişe gitmiyor. Kalan kilo bebeğin gerçek kilosudur ve üçüncü günden sonra günde ortalama 20-30 gr. alarak büyür.
Ama çok ağlıyor, azcık mama versem ?
Şimdi sakin ol ve o biberonu yavaşça yere bırak anne dostum! Ağlama ile ilgili kısmı anlamadıysan yukarıyı tekrar oku. Yok sen pek iyi anlatamamışsın dersen de bir mesaj uzağındayım Hatalıysam yaz. :) Diyelim ki içindeki, çevrendeki sesleri susturamadın ve mama vereceksin. Dur olayları ben anlatayım bi sana;
Bir günlük bebeğe 30 ml mama verdin diyelim. Onun midesi henüz kiraz kadar. Oldu mu şimdi çarşaf gibi. Sonra o sindirim sistemi onu sindiremeyecek ve midesinde 4 saat bekletecek. Oh ne güzel doydu yavrum diyceksin ama 6 yaşına geldiğinde sırf ekmekle beslediğini düşün. O da kilo aldırır ne de olsa ve çok güzel besleniyor dersin...Neyse, gelsin gaz problemleri, gitsin annesini yeterince emememiş, psikolojik bağlanmasını yapamamış bebek. Gögsünüzden sadece midesini değil, ruhunu da doyurur. Önceden plasenta ile bağlı olan bedeni ,şimdi meme ile bağlanır...
Satırlarıma burada son verirken;
Sonuç olarak şunları söyleyeceğim, kilo alışını kontrol et.
Hastane çıkış kilosunun üzerine hesaplamayı unutma.
Kaka yapışını takip et, günde üç bez geliyorsa bereket versin... Kakayı yapan idrarı da yapar ama tek başına idrar yetmez.
Emzirme sonunda göğüslerin rahatlıyor mu kontrol et.
Yeterli beslen ve bolsıvı al. ( cay kahve degil)
Emzir, yine emzir, sonra yine emzir...
Emerken bir süre sonra rahatça uykuya dalıyor mu? ( Gaz açısından kontrol etmek iyidir. Çünkü midesi gazla dolu olan bebek ememez, hatta öğürür. Her emzirmeden sonra o gaz buraya gelecek! Yılmadan, usanmadan çıkarınız. )
Etrafa kulakları tıkamak. Zor durumda kalındığında bir uzmandan yardım istemek ve emzirme ile ilgili bilgilenmek. Eğitim almak hayatınızı büyük ölçüde kolaylaştırır.
Saatler, sağ-sol göğüs davaları sizi ilgilendirmesin. Bebeğinizi dinleyin. En önemli emzirme uzmanı sizinle. O işini biliyor ve doğasına güveniyor. Sen de güven mükemmel kadın!
Yazımın faydalı olduğunu umuyor ve görüşlerinizi, sorularınızı bekliyorum. :)
Çok teşekkür ederim verdiğin bilgiler için. Kalemine saglik
YanıtlaSilokuduğun için ben teşekkür ederim nanami :)
SilYazinizda verdiginiz bilgiler icin tesekkurler..Bende yeni anneyim bebegim 1 aylik..Sutum de bolca var bebegim bolca emmek istiyor yarim saat fazlasi bile oluyor bazen emme suremiz sorun bu degil ama emdikten sonra agizdan burundan fazlasiyla kusuyor nefes alamiyomus gibi oluyor cok korkuyorum bende kendimce artik 2 saatde 1 10 dk veya 15 dk emzirip emerken agzindan cekiyorum :( boylelikle kusma isi bitti ama kiyamiyorum bu sefer emerken agzindan cekmek doymuyo mu acaba diyorum kaka yapisimiz gayet duzenli gunde 3 kez yapiyor benim size sorum uyguladigim taktik dogrumu ? Yoksa istedigi kadar emzirmelimiyimm kusmasina ragmen..
YanıtlaSilçok teşekkür ederim yazı için ayrıca sitemi ziyaret etmeyi unutmayın http://islamguzelahlaktir.blogspot.com/
YanıtlaSil