15 maddede doğum ve hemen sonrası için pratik bilgiler -1-

07:09 Ebe serap sağır 1 Comments



     Merhaba sevgili anne adayları :)

     Bu yazımda yine çok bilmişlikler yapıp onu yapın, bunu yapın gibi şeyler söyleyeceğim ama çok işinize yarayacağı için lütfen sabırla okuyun :)

     Öncelikle tercih edilen doğumunuz ve sonrası ile ilgili eğitimler almanız. Çünkü ne kadar yazsam da bazı şeyleri birebir gösterip iletişim kurmadan aktarmam mümkün olmuyor. Bu bilgiler hastanedeki süreçte bebekle ilk karşılaşmada aldığım soruların cevaplarından oluşacak.

Ebesiz doğum olmaz!

     1- Doğum ağrıları birden bire başlamaz. Hastaneye yetişemezsem kaygısını bir kenara bırakıp rahatlayın. Düzenli ve zamanla sıklaşan doğum dalgaları( sancı demiyoruz) olduğunda panik yapmadan hastaneye başvurabilirsiniz.

     2- Nişan gelmesi doğum başladı demek değil, yaklaştı demektir. Bir saat içinde de olabilir, bir hafta içinde de. Hazırlıklarınızı bitirip, günlük yaşamınıza devam edebilirsiniz.

     3- Ne kadar az stresli olursanız o kadar kolay doğum yaparsınız. Korku, panik, sinir ve bunları arttıracak insanları doğumunuzdan uzak tutmanızı tavsiye ederim.

 
 Doğumda aktif olmak bebeğin kolay doğmasına yardım ettiği gibi size de eyleme katılmanın öz güvenini verir.



 4- Doğumda aktif olun! Hareket edin, yürüyün hatta dans edin :) Yer çekiminin bebeğinizi çağırmasına izin verin.

    5- Güvenli psikolojik bağlanma ve sağlıklı emzirme başlangıcı için bebeğinizin doğar doğmaz kucağınıza verilmesini talep edin.

    6- Doğumdan sonra mümkün olan en kısa sürede bebeğinizi emzirin. Önceden akrabalarınızla konuşun ki doğum olduktan sonra sizi bebeğinizle yalnız bıraksınlar. Anne ve bebek için sakin ortam ve mahremiyet çok önemlidir. Bu süt artışını ve bebeğin huzurunu da etkiler!
Sessiz bir ortam tüm ihtiyacınız...

   7- Doğumdan sonra bebeğinize yapılacak işlemler şunlardır; kilosu, boyu başı ölçülür, ayak izi alınır, bir doz k vit. yapılır, ilk aşısı olan hepatit B 1. doz uygulanır. Hiç biri acil işlemler değildir ve ten tene temas sonrası da uygulanabilir. ( tabi sistem bir hemşireye gereğinden fazla iş yüklediğinde zor olabiliyor ,ben de yaşadım :( )

   8- Doğumdan sonra bebeğiniz çok kırmızı görünecektir. Kan değerleri bize göre fazla olduğu için bu normal, bir süre sonra normale dönecek merak etmeyin. Ayrıca sivilce gibi şeyler de hormon etkisidir. Dokunmamak gerekir.

   9- Bebeğiniz kız ise vajinal akıntı, kiremit rengi kanama gibi şeyler olabilir. Anneden geçen hormonların etkisiyle gerçekleştiğinden bir iki hafta içinde geçer.

   10- Bebeğinizde kız ya da erkek farketmez yine anneden geçen hormonların etkisi ile göğüslerinde şişlik olabilir. Ovalamak yasak! Kendinizi tutun lütfen. Geçecek :)


Dokunmak, ovmak iltihaba neden olur!

   11- Bebeklerin emmeleriyle ilgili saat sınırlandırması yapmayı sevmiyorum ama ilk bir kaç gün sarılık olmamaları için iyi beslenmeleri gerekir. O yüzden her ağladıklarında emzirmek ve 3 saatten fazla uyumalarına izin vermemek lazım. Sonraki dönemde zaten düzene oturur.

  12- Lütfen milletin gögüslerinizi mıncıklayıp "senin sütünde yoook ,vah vah mama vermeli çocuk aç kalmış" demesine izin vermeyin. Diyen olursa da uzaklaştırıp kafaya takmayın. Süt bir salgıdır. Mesela limon görünce tükürük salgılarsınız. Sütte bebeği gördükçe sevdikçe ve emdikçe salgılanacak bir şeydir. Negatif ortamda süt sal-gı-la-ya-maz-sı-nız!



   13- Emin olun bebeğiniz üşümüyor. Kat kat giydirmeniz ona boşuna sıvı kaybettirerek sarılık ve diğer rahatsızlıklara zemin hazırlar. Eli ayağı soğuksa bir çift daha çorap vs giydirebilirsiniz.

   14-Doğumdan hemen sonra şapka olmasın ki bebeğinizin doğal kokusunu alıp, süt salgılama hormonlarınız aktifleşsin. Ayrıca eldiven de giydirmezseniz anne göğsüne tıpkı kediler gibi masaj yapıyorlar. :)

 
15- En önemli madde burada! Asla ama asla! Tekrar ediyorum çünkü genellikle "yav he he" deyip geçiştiriyorsunuz. Aslaaaaa! Emzirdikten sonra gazını çıkarmadan yatırmayın. O uyuyor diye kıyamamalarınız size bağırsaklarda birikmiş gaz ağlamaları ya da uyanıp emmeyen bebek olarak geri döner. Süreci yüzde yüz etkiler. Öyle on dakika pıt pıt yapıp bırakmakta yok, bazen bir saatte bile çıkaranlar oluyor. Gaz çıkmadan yatırcam diyorsanız da deneyin ve sonuçları burada yorum olarak paylaşın derim :)


    Umuyorum ki, verdiğim bilgiler az da olsa işinize yarayacaktır. Paylaşımlarını takip etmek isterseniz facebook sayfam ve grubumun linkleri aşağıda. Bana danışabilirsiniz.


Ebe Serap Sağır ( Sayfa )


g-ebe ( grup )                                                               Ebe Serap Sağır
                                                                            Doğuma hazırlık eğiticisi
                                                                 Hamile masaj terapisti ve Yoga eğitmeni
                                                                                     05422199144

 




1 yorum: