SÜTÜMÜ SAĞSAM DA MI SAKLASAM, SAĞMASAM DA MI SAKLASAM?
Güzel bir yaz gününden yeniden merhabalar sevgili anneler, babalar ve diğer herkes! :)
Hep emzirmeden bahsediyoruz. Nasıl emzirilir?, sıklığı nedi?r, neler kolaylaştırır? Liste uzar gider... Peki emzirmenin mümkün olmadığı ya da göğüslerde fazladan kalan sütler olduğunda, ne yapmalı? nasıl yapmalı? gibi konulara hızlı giriş yapıyoruz. Süt sağma, saklama ve bebeğe verme hakkında bilgileneceksiniz. Kemerlerinizi bağlayın!
Süt sağmayı gerektiren durumlar neler olabilir?
İlk ve en önemli neden anne ve bebeğin ayrı kalmasıdır. Bebek yoğun bakımda gözlem altında tutuluyorsa, annesini ememeyecek durumdaysa süt ilk günden itibaren sağılır. Bebeğinizin doktoru tarafından talimat verildiğinde sizden istenir ve hastaneye götürürsünüz. Bu yazdığım şeyin ayrıntılarına girersem konu dağılır. O yüzden yoğun bakımdaki bebeğin beslenmesiyle ilgili ayrı yazı yazacağım. Takipte olun.
Bir başka neden de annenin çalışacak olması ya da seyahat vb. sebeplerden dolayı bebeğinden ayrı kalacak olmasıdır.
Bazen de anne ve bebek bir arada olsalar da süt salgısının fazla olması, emzirmelerden sonra hala dolgunluk ve ağrı hissetme nedenleriyle sağma işlemine ihtiyaç duyulabilir. Eğer emzirme problemi nedeniyle sağma gerçekleştiriliyorsa öncelik emzirme probleminin ortadan kaldırılması olmalıdır. Bu noktada eğer kendi kendinize çözemezseniz bir emzirme danışmanından yardım almanız (bkz:ben) faydalı olabilir.
Öyleyse lafı fazla uzatmadan süt sağma şekillerini anlatmaya başlıyorum!
Elle sağma yöntemi
Elle sağma denince akla ilk gelen ve kadınlar tarafından denenen şey, inek sağar gibi memeyi yukarıdan aşağıya sıvazlama şeklinde yapılmasıdır. Hayır, no! Yok öyle bir şey. Kendinize de memenize de eziyet etmeyin. Süt kanallarının dolduğu yerler gögsün kahverengi kısmının çevresidir.
Aşama aşama anlatıyorum.
Önce kahverengi kısma yakın C şeklinde göğsünüzü tutun.
Sonra altta işaret, üstte baş parmak olmak üzere göğsünüze doğru bastırın.
Parmaklarınızı bastırdığınız durumu koruyarak göğüs ucunuza doğru sıkın.
Ve gevşetin.
Tekrar tekrar yaptığınızda göğsünüz süt salgılamaya başlayacaktır. İlk etapta az olsa da zamanla çoğalır. Pompa olmayan durumlarda kullanılabilecek pratik ve beleş bir yöntem. ( benim bilgilendirme ücretimi öpücük olarak pencereden sal. O beni bulur)
Ben size pompa ile sağmayın demiyorum. Hobi olarak yine sağın.
Kiralık hastane tipi pompalar
![]() |
Ciftli sağma özelliği varsa mikemmel! |
En başta bahsettiğim gibi bebeğiniz gözlem altında ve sizden uzaktaysa en azından yanınıza gelene kadar böyle bir pompa kiralamanızı öneririm. Çünkü çekiş gücü ayarlanabilir olduğundan ilk etapta yavaşça başlama, zamanla arttırma, göğüs ucu yarası varsa seviyeyi düşürme gibi faydalar sağlar. Dez avantajı ise istediğiniz her yere götüremeyeceğiniz için sadece evde ya da sabit başka bir yerde kullanabilecek olmanızdır.
Elektrikli el pompaları
Bir çok marka hastane tipi kadar kuvvetli olduğunu iddia eder ama gerçekler öyle değildir. Orta seviyede çekiş sağlar. İş yerinde , seyahatte kullanmaya uygundur. Ayrıca vaktiniz sınırlıysa ki ;öyledir, ikili pompalardan almak hem sağım sürenizi azaltır hem de süt salgınızı tetikleyerek, bebeğinizden ayrı kalmanız neticesinde süt miktarınızın azalmasını önler.
Pilli ve elektrikli seçenekleri oluyor. Yalnız pilleri çok çabuk bitirdiklerini bilmelisiniz.
Pilli ve elektrikli seçenekleri oluyor. Yalnız pilleri çok çabuk bitirdiklerini bilmelisiniz.
Manuel pompalar
Eğer yeni doğum yapmış ve sağmanız gerekiyorsa önermem. Çünkü ayarı olmadığı için hem emme hareketini taklit edemez, hem de göğüsleri fazla zorlayarak yara oluşmasına neden olabilir. Ama bebeğinizi düzenli emziriyorsanız, arada sırada ihtiyaç halinde kullanmalık iyidir. Çantada bulunsun. Elektrik ihtiyacının olmaması da güzel bir avantaj tabi.
************************************
Peki, süt sağarken nelere dikkat edelim ?
İlk kural rahat olmak, eğer bedenen ve zihnen rahat değilseniz sağma işlemi hoşunuza gitmeyen mecburi davranış haline gelebilir.
Dik oturun, odanızı havalandırın, eğer uygunsa bunu yaparken sevdiğiniz bir tv programı açın. Ya da sevdiğiniz her hangi bir şey... Mesela süt sağdığınız sırada uyuyan bebeğinizi izlemeniz, oksitosin, yani; sevgi hormonunuzun salgılanmasına ve süt salgınızın çoğalmasına neden olur. Bebek yanınızda değilse, resmi ya da hayali de olur. Göğsünüzde pompa değil de bebek varmış gibi düşünün...
Sağmadan önce gögüslerinize bir kaç dakika masaj yapmak ve gögüs uçlarınızı uyarmak hem dolaşımını arttırır, hem de hormon aktivasyonuna katkı sağlar.
Eğer emzirme probleminiz varsa ve uzun süre emziremediyseniz bu durumda göğüsleriniz şişkin ve sert olabilir. Emzirmeye çalıştığınızda bebek memeyi kavrayamaz. Bu yüzden göğüsleri biraz sağıp yumuşatmak iyi gelir. Boşaltın demiyorum, sadece biraz yumuşatın.
Sağma işlemi bitince bir miktar sütü göğüs ucunuza sürün ki yara falan olmasın.
Eğer bebekten ayrıysanız günde ortalama 8-10 defa süt sağmak gerekir. Unutmamak için bir çizelge tutabilirsiniz.
Sütü sağdık! Şimdi napıcaz?
Eğer gün içerisinde verecekseniz bir kaç saat oda ısısında kalabilir.
Hemen değil de bugün yarın veririm diyorsanız, buz dolabınızın kapağına koyun.
Ne zaman vereceğiniz belli değilse derin dondurucuya gitsin.
Eskiden daha farklıydı ama artık kafa karışıklığı olmasın diye, 3 ler kuralı geldi. Yani;
Oda ısısında 3 saat
Buz dolabında 3 gün
Ve derin dondurucuda 3 ay...
Neyle saklayalım?
En güzeli süt sağma poşetleridir. Eczanelerde bulabilirsiniz. Biberon kullanmak isterseniz de mutlaka cam biberon kullanın. Ya da yine süt pompası markalarının saklama kaplarından edinebilirsiniz. Sakın sakın kavanoz kullanmayın. Kapakları paslı olabiliyor. Sakın sakın!
Her birine tarih saat yazın.
Eğer bebek prematüre ya da başka sebeple yoğun bakımda değilse, kapları hafifçe yıkayıp durulamanız yeterli. Aksi halde kaynar su ile temizleme gerekir.
Nasıl Kullanalım?
Buz dolabında sakladığınız sütü istediğiniz miktarda ayırın. Bir kaba sıcak su koyun. ( kaynar olmasın) Sonra biberonu bu kabın içine oturtun. Su ilıklaştıkça suyu yenileyin.
Buzluktaki sütü çıkarın ve oda sıcaklığında eritin. En başta dondururken porsiyonlar halinde ayırmak en iyisi yoksa fazladan süt eritmiş ve ziyan etmiş olursunuz.
Bunları yapmayın!
Donmuş ve erimiş sütü tekrar buzluğa koymayın, ya da bir kaç saat sonra veririm deyip buz dolabına kaldırmayın. Fazla ise artık çöp demektir. Fazla bağlanmayın.
Anneler önce bayat ekmeği bitirttirir, sonra taze ekmeği çıkarır ya. Siz o adeti bırakın. Bebeklerin ihtiyaçları gün gün değişir. Önce yakın tarihli olanı verin. Kalanlar ganimet olarak dursun. Her halukarda mamadan kat kat iyidir...
Sütünüzü asla mikrodalgada ısıtmayın!
Emmemesi ve sağarak beslemeniz, bebekle bağ kuramıyorum diye üzülmenize sebep olmasın. Her şeyin bir sebebi vardır. Siz çocuğunuza sarılmaya bakın...
Sevgiler benden bu yazıyı okuyan herkese...
Twitterdan takip için tıklayınız
Facebook sayfamı beğenmek için tıklayınız
Facebook grubumuza katılıp paylaşımlarda bulunmak isterseniz de bu linke tıklayınız.
Facebook sayfamı beğenmek için tıklayınız
Facebook grubumuza katılıp paylaşımlarda bulunmak isterseniz de bu linke tıklayınız.
0 yorum: